Wat is acute pancreatitis en welke vormen bestaan er?

Pancreatitis is de medische naam voor een alvleesklierontsteking. De alvleesklier is een langgerekte trosvormige klier in het lichaam. De medische naam voor de alvleesklier is een pancreas. De lengte van de alvleesklier is ongeveer 2 tot 15 centimeter en hij is 1 tot 3 centimeter dik bij een volwassen persoon. De klier ligt achterin de bovenbuik. Hij ligt hierbij vlak voor de wervelkolom. Daarnaast ligt de dunne darm aan de onderkant van de alvleesklier.

Een acute pancreatitis

De spijsverteringsenzymen die de alvleesklier produceert worden in een gezond lichaam pas in de dunne darm actief. Deze enzymen helpen uiteindelijk om het voedsel te verteren. Maar als de alvleesklier ontstoken is dan gaan deze enzymen in de alvleesklier zelf al aan het werk. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk schade ontstaat aan het weefsel in de alvleesklier. De alvleesklier gaat dan nog meer enzymen afscheiden en dat zorgt ervoor dat de klier nog sneller verteerd of ontstoken raakt. Als het gaat om de acute vorm van de aandoening dan is hierbij sprake van een kortdurende of een tijdelijke ontsteking van de klier. Deze vorm komt eigenlijk altijd binnen een aantal dagen of een aantal weken weer tot rust. Dit is ook de vorm waarbij de alvleesklier weer helemaal kan genezen. Maar als de ontsteking te lang duurt dan kan er wel blijvende schade aan de pancreas ontstaan. Er kan bij deze aandoening onderscheidt gemaakt worden tussen: oedemateuze alvleesklierontsteking en necrotiserende alvleesklierontsteking.

Oedemateuze alvleesklier ontsteking

Als het gaat om deze vorm van de aandoening dan zwelt de alvleesklier op. Dit komt omdat er vocht ophoopt in en rondom de klier. De grootste groep van de patiënten heeft last van deze vorm van de ontsteking van  de pancreas. Het vocht verdwijnt hier vaak spontaan. Dat is ook de reden dat de vooruitzichten voor deze patiënten gunstig zijn.

Necrotiserende alvleesklierontsteking

Bij deze vorm sterft er een deel van het weefsel of het vet rondom de klier af. Dit afsterven wordt ook wel necrose genoemd. Bij 20% van alle patiënten welke een alvleesklierontsteking hebben is er sprake van deze vorm van de ontsteking. Er is hierbij een hele grote kans dat de bacterie zich uiteindelijk in het afgestorven weefsel gaat nestelen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een ophoping van pus. En dit pus kan na enige tijd ook weer leiden tot een abcesvorming. Dit kan dagen of weken duren voordat dit gebeurt. Er kan hierbij ook een holte ontstaan welke gevuld is met lekkende alvleeskliersappen. Dit wordt ook wel een vochtcollectie genoemd. Maar deze collectie verdwijnt in de helft van de gevallen helemaal vanzelf. Maar als dit niet gebeurt dan kan hierdoor ook een infectie ontstaan.

Oorzaak van de ontsteking

Er zijn verschillende soorten oorzaken mogelijk bij een acute ontsteking van de pancreas. Maar het kan ook zijn dat de oorzaak van de ontsteking onbekend is. Er is in de laatste jaren een stijging op het gebied van ontstekingen in de pancreas. Dit komt omdat mensen tegenwoordig meer alcohol nuttigen dan voorheen.