Wat is chronische pancreatitis en wat is hierbij de behandeling?

In een normale situatie bij een gezond lichaam worden de spijsverteringsenzymen welke geproduceerd worden door de alvleesklier pas in de darm actief. In de darm helpen zij bij het verteren van voedsel. Maar als men last heeft van een alvleesklierontsteking dan gaan deze enzymen al in de alvleesklier aan het werk. Dit zorgt ervoor dat het weefsel van de alvleesklier door de eigen enzymen wordt verteerd. Uiteindelijk veroorzaakt dit natuurlijk schade aan het weefsel van de alvleesklier. Dit heeft tot gevolg dat er nog meer enzymen worden afgescheiden. De alvleesklier wordt hier steeds sneller en eerder door verteerd en deze raakt uiteindelijk ontstoken. In de medische wereld wordt de alvleesklier pancreas genoemd. Het is dus een chronische aandoening waarbij de alvleesklier ontstoken is. Maar in de meeste gevallen is deze ontsteking tijdelijk. Het is dan een acute alvleesklierontsteking. In het geval van een chronische pancreatitis is er sprake van een terugkerende of een langdurige ontsteking van de alvleesklier. Deze ontsteking heeft vaak een mild verloop. Dit betekent dat deze aandoening continu aanwezig is of hij komt juist vaak terug. Bij een chronische pancreatitis wordt de functie van de alvleesklier steeds slechter en deze gaat steeds meer achteruit.

Blijvende schade

Bij een chronische pancreatitis kan er uiteindelijk blijvende schade aan de alvleesklier ontstaan. Het is namelijk een langdurige ontsteking en als gevolg hiervan verdwijnen er telkens alvleeskliercellen en deze komen niet terug en worden ook niet vervangen door nieuwe gezonde cellen. Maar uiteindelijk worden deze vervangen door littekenweefsel. Door dit weefsel kan uiteindelijk de afvoergang van de alvleesklier vernauwd worden.

De alvleesklier

De alvleesklier en een lange trosvormige klier in het lichaam. De medische naam van de alvleesklier is dus pancreas. Als we kijken naar een volwassen lichaam dan is deze klier vaan 12 tot 15 centimeter lang en 1 tot 3 centimeter dik. De alvleesklier bevindt zich achterin de bovenbuik. Hij ligt vlak voor de wervelkolom. Aan de onderkant van de alvleesklier vinden we de dunne darm. De alvleesklier heeft 3 verschillende delen:

  • De kop van de alvleesklier. Deze ligt onder de lever en tegen de maag aan. Je vindt de kop van de alvleesklier in het midden van de buik.
  • Het lichaam van de alvleesklier ligt achter de maag.
  • En dan is er nog de staart van de alvleesklier. Deze ligt links in de buik vlakbij de milt en de linker nier.

Verschillende functies van de alvleesklier

De alvleesklier heeft 2 verschillende soorten functies. De eerste functie van de alvleesklier is het produceren van alvleeskliersap. Dit sap helpt bij de spijsvertering. De alvleesklier produceert ook insuline. Dit is de tweede functie van de klier.