Pancreatitis en de zorgverzekering

De alvleesklier wordt ook wel pancreas genoemd. Het is een orgaan dat een belangrijke rol speel in de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Ook speelt de pancreas een essentiële rol in de spijsvertering. De pancreas kan ontstoken raken, wanneer dit van tijdelijke aard is noemen we dit acute pancreatitis. De symptomen kunnen een pijn in de buik zijn die zich uitspreidt naar de rug en schouders. Ook braken en het afsterven van weefsel van de pancreas optreden – pancreasnecrose.

Soms kan in afgestorven weefsel van de alvleesklier opnieuw een infectie ontstaan waardoor de situatie verslechterd. Sinds 1 januari 2014 wordt een een nieuwe behandeling hiervoor vergoed vanuit het basispakket op voorwaardelijke basis. Deze behandeling probeert het geïnfecteerde gebied te ontlasten door het ontstane pus weg te zuigen door middel van een katheter via de mond, slokdarm en maag. De behandeling staat bekend als ‘transluminale endoscopische step-up’.

De behandeling wordt ten minste vergoed vanuit het basispakket tot 1 januari 2018, waarna een evaluatie van de effectiviteit plaatsvindt. Minder betalen voor uw zorgverzekering? Kies voor de goedkoopste zorgverzekering, vergelijk nu op goedkoopstezorgverzekering.nl!