Symptomen pancreatitis

Acute pancreatitis kan een ernstige aandoening zijn. Hierbij is de alvleesklier ontstoken. Maar als het om de acute vorm gaat dan wil dit zeggen dat het om een korte of een tijdelijke ontsteking van de alvleesklier gaat. Hierbij komt de ziekte vaak binnen enkele weken tot rust. Er kunnen verschillende soorten oorzaken zijn voor een acute pancreatitis. Hierbij is de meest voorkomende oorzaak een verstopping van de afvoergang. Deze verstopping kan meerdere oorzaken hebben: galstenen welke zich in de alvleesklier bevinden, overmatig alcoholgebruik en een onbekende oorzaak. Als het gaat om een onbekende oorzaak dan wordt dit idiopathische pancreatitis genoemd. Maar er zijn nog meer oorzaken welke kunnen leiden tot een ontsteking van de pancreatitis. Deze oorzaken zijn in 10% van de gevallen het probleem: een complicatie bij het ERCP onderzoek, een operatie, een ongeluk, een doorbloedingsstoornis, een stofwisselingsziekte, een virusinfectie, een tumor in de x pancreatitis of bepaalde medicatie welke de patiënt slikt.

Symptomen pancreatitis

Als er sprake is van een ontsteking van de alvleesklier dan heeft men hierbij vaak last van acute en hele hevige buikpijn. Dit is dan ook meteen de meest kenmerkende klacht bij acute pancreatitis. Als men hier last van heeft dan heeft men vaak de neiging om voorover te buigen en de knieën op de borst te leggen. Deze buikpijn kan uiteindelijk ook uitstralen naar de rug, de linkerzij en de linkerschouder van de patiënt. De patiënt kan hierbij ook nog meer last krijgen van andere klachten. Deze klachten kunnen zijn: misselijkheid, overgeven, koorts en een versnelde ademhaling. Als de patiënt een maaltijd heeft gegeten kunnen de klachten erger worden. Nog een aantal veelvoorkomende symptomen pancreatitis:

  • Er kan een ileus ontstaan. Dit gebeurt als complicatie van de alvleesklierontsteking en het gaat hierbij om een darmafsluiting. Als er een ileus ontstaat dan stagneert het transport van voedsel en ontlasting door de darmen. Hierbij kan men last krijgen van een opgezette en pijnlijke buik. Ook kan men last krijgen van hoge koorts en overgeven.
  • Men kan ook last krijgen van geelzucht. Dit gebeurt alleen als de oorzaak van de acute pancreatitis galstenen is. Hierbij wordt namelijk de afvoergang van de galblaas geblokkeerd door de galstenen. De galvloeistof kan dan niet meer normaal naar de darm doorstromen.
  • Er kan ook sprake zijn van een bloeding van de alvleesklier. Hierbij kan de huid rond de navel verkleuren. Ook de huid in de zij kan verkleuren.